* Руснаците ще трябва да се лишат от западни стоки и

...
* Руснаците ще трябва да се лишат от западни стоки и
Коментари Харесай

Цената на войната: Скъпи кредити и заключени банкови карти

* Руснаците ще би трябвало да се лишат от западни артикули и услуги, с които са привикнали * Ще си смучем ли лапите като гладни мечки през зимата, питат хората
Огромни опашки пред банкоматите, блокирани банкови карти, рекорден срив на рублата, галопиращи цени в магазините, недостъпни заеми, неспособност за пътешестване, враждебно отношение в чужбина. Това е дребна част от цената, която заплащат елементарните руснаци за войната на Путин в Украйна. 

Финансовият удар

От 12 март седем съветски банки се изключват от системата за разплащания SWIFT, реши Европейски Съюз. Те са Банка Откритие, Новикомбанк, Промсвязбанк, Банка Русия, Совкомбанк, ВНЕШИКОНОМБАНК (ВЕБ) и ВТБ БАНКА. Това ще попречи на компаниите и частните лица да правят транзакции в чужбина. Друга глоба е блокирането на активите на Руската централната банка - тя няма да може да употребява над 640 милиарда $ от валутния и златния си запас.

Мастеркард и Виза блокираха достъпа на редица съветски финансови институции до платежната мрежа. Спряха и мобилните разплащания Apple Pay и Гугъл Pay. Уплашени, че няма да могат да изтеглят парите си, хиляди руснаци се подредиха на опашки пред банкови клонове и банкомати. Централната банка пусна общо 1,4 трилиона рубли. На фона на това пристигна информацията на Европейската централна банка за възможни банкрути на съветски банки заради всеобщото изтегляне на депозити.

Кремъл обаче твърди, че няма аргументи жителите да се съмняват в успеваемостта на съветската стопанска система.

Западните наказания няма да лишат руснаците от опцията да заплащат със смарт телефон, да употребяват банкови карти и да превеждат пари в чужбина, защото услугата Mir Pay може да стане опция на системите за мобилни разплащания Apple Pay и Гугъл Pay, споделиха специалисти. Картите на всевъзможни съветски банки са обвързани с нея, в това число тези, които попаднаха под наказания.

Русия също по този начин има различен вид при изцяло или отчасти изключване от системата за финансови известия SWIFT, предизвестиха анализатори. Според тях Западният свят може „ да си вкара автогол “, тъй като ще се ускори процесът по заобикаляне на американския $ като водеща валута, от което ще завоюва китайският юан, а това е забележителна победа в съперничеството сред Вашингтон и Пекин.

След предизвестието за евентуално изключване от системата от 2014-та година, когато бе анексиран Крим, Москва „ научи урока си “, а Руската централна банка създаде лична система за междубанкови телекомуникации и тя към този момент работи в Русия. Но за разлика от SWIFT, съветската опция SPFS /Система за предаване на финансови съобщения/, не работи непрекъснато, а единствено в работните дни. Казус, който може да бъде преодолян за много малко време, в случай че „ ножът опре до кокала “, разясняват разнообразни специалисти в сферата.

Руските компании разполагат с доста принадлежности, които ще им разрешат да избегнат резултата на наказания на Съединени американски щати. Различни крипто валути, въвеждането на цифрова рубла и даже хакерски офанзиви могат да попречат на рестриктивните мерки, написа и " Ню Йорк Таймс ". 

Срив на рублата и скок на лихвите

Още първите дни на войната рублата внезапно се обезцени, като в началото изгуби над 30% от цената си. Прогнозите са, че тя ще остане в коридора от 90–120 рубли за $ през идващите дни. Централната банка обаче може да облекчи натиска върху рублата, защото нейните златни и валутни запаси са покрай рекордно високи равнища от близо 640 милиарда $, споделиха анализатори.

След като хората се изплашиха, че сривът ще заличи спестяванията им и започнаха под паника да теглят парите си, Централната банка усили фрапантно лихвения % над два пъти - на 20%. Това увеличи внезапно и лихвите - както по заемите, по този начин и по депозитите, които гонят 30%. Новите условия по минималните лихви за заеми варират от 15,9 до 29,5%, а по ипотечните - от 13,09 до 20,3%.

" Днешните лихви са в действителност забранителни. Едва ли някой ще дръзне в този момент да вземе дълготраен заем ", предвижда " Комсомолская истина ".

В същото време най-големите съветски банки стопираха да отпускат краткосрочни заеми на бизнеса за оборотни средства, в това число при покупко-продажби с снабдители на основни артикули. Търговците на дребно желаеха от държавното управление и Централната банка да насърчат банките да възобновят " късите " заеми, както и да обмислят дотации, които ще разрешат на търговията да получава заеми при 9,5% рента. Заради обезценяването на рублата те са изправени пред рисковете от повишаване на цените на продуктите и проблеми с вносните доставки, за които заплащат в непозната валута, сигнализира Асоциацията на фирмите за интернет търговия (АКИТ), която изпрати на 2 март писма до държавното управление и Централната банка.

" Заради непостижимите заеми доста бизнеси ще затворят, ипотечните заеми ще бъдат парализирани, доверието на вложителите ще бъде изгубено за дълго време. Пропукват се самите основи на модерната цивилизована стопанска система в Русия - това наподобява на наближаващо цунами ", сигнализира в изявление за " Свободная преса " финансистът Максим Кривелевич, цитира Българска телеграфна агенция. 

Междувременно като контрасанкция от Русия бяха спрени всички парични преводи зад граница. " Как ще си платите за " Нетфликс "? Как ще си платите сметките за жилище в друга страна? Как ще платите, в случай че детето ви учи в чужбина? Чака ни висока инфлация и недостиг на жизненоважни артикули. Колко ще трае това - не се знае. А какво следва - зависи какво ще прави Русия в Украйна ", разяснява банковият специалист Василий Солодков.

На 3 март Pycĸaтa цeнтpaлнa бaнĸa нaложи 30% ĸoмиcиoнa зa пoĸyпĸа нa долари, евро и британски лири oт физичecĸи лицa, cъoбщи TACC. Цeлтa e дa ce изpaвни ĸoнĸypeнциятa мeждy бaнĸитe и пocpeдницитe.

Председателят на Съюза на потребителите в Русия Пьотър Шелишч предсказва в " Новая газета " значително повишаване на вноса, недостиг на аварийни елементи за най-различна техника, нееднократен скок на потребителските цени. Но се надява да не се стигне до ембарго върху доставките на задгранични медикаменти в Русия (58% от препаратите) - това би означавало " доста хиляди предотвратими смъртни случаи и инвалидности ".

Как се прибират блокираните туристи 

Една от първите наказателни ограничения против съветското навлизане в Украйна бе страните да затворят небето си за съветските самолети. В отговор и Москва затвори въздушното си пространство за 36 страни. Сред лимитираните страни е и България. Така стотици съветски туристи се оказаха блокирани в разнообразни елементи в света, а някои от тях останаха и без пари, тъй като не можеха да употребяват банковите си карти.

На доста места руснаците се сблъскаха и с враждебно отношение на локалните хора към тях, подбудено като реакция от възмущението против Путин. Около 500 души се оказаха блокирани в планинските курорти в България - 450 руснаци и към 70 украинци. Някои от тях са съумели да си тръгнат със лични сили, средства и благоприятни условия, заяви Елка Обецанова, представител на община Банско, написа bgdnes. Някои са тръгнали с персонални коли, други - с проведен превоз, трети с лихва кар. Пътуването към дома е било през Истанбул, Скопие или Солун. Не са потърсили общината, разчитали са на личните си сили или на близки.

В сряда България позволи на 3 март у нас да кацне аероплан на " Аерофлот " с филантропична задача - да прибере останалите руснаци.  

Европа се отхвърля от водката

Като резултат от съветската инвазия в Украйна, Европа даже е напът да се откаже от водката. Магазините в Дания, Германия, Финландия, Швеция, Австралия започнаха да бойкотират и смъкват от рафтовете си съветски артикули.

Германската верига супермаркети " Нето норд " (Netto Nord) разгласи, че неотложно ще бойкотира всичко, което е " Сделано в России ". Това визира към 15 продукта, в това число сладкарски произведения, подготвени ястия и водка.Решението на веригата, която има към 340 магазина в Северна и Източна Германия, Дания и Полша последва взетата по-рано мярка от компанията майка " Салинг груп " (Salling Group) - най-големият търговец на дребно в Дания. Държавните компании, които дават отговор за продажбата на дребно на алкохолни питиета във Финландия и Швеция, също оповестиха, че са изтеглили всички съветски питиета от магазините, съобщи Франс прес. Финландското сдружение " Алко " (Alko) посочи, че съветските питиета са изтеглени и от онлайн продажби. 

И в умозаключение - ето по какъв начин РОСБАЛТ разказва обстановката в Русия:

" Московчани обсаждат валутните банкомати, първокласните артикули и процесорите нарастват, само че в другите магазини към този момент няма суматоха и дефицит на артикули. Тъгува единствено светският елит. За останалите шокът май се отсрочва до април ". Агенцията цитира и " напълно не подслушани особено " мнения на московски водопроводчици. " Ясно ли ти е, че в този момент няколко години всички ще си смучем лапите " като гладни мечки през зимата, споделя единият. Другият отвръща: " Значи си склонен Русия да бъде унищожена? ". Агенцията вижда в двамата въплъщение на " двете Русии ", стоящи " замислени " край канализационната шахта.  
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР